bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.


Cele 8 intrebari

Concepte înrudite:

Hemangiom Cavernos/ Tuberos, Hemangiom superficial/ În forma de capsuna

Introducere:

“Nu am mai remarcat semnul asta pâna acum .... ”; “E dragalas.”; “Este enorm! Chiar va disparea de tot?” Reactiile parintilor vizavi de aceste semne din nastere variaza la fel de mult ca si hemangioamele.

Ce sunt de fapt?

Hemangioamele sunt aglomerari de vase de sânge suplimentare care au o incidenta crescuta la copii. De obicei apar pe suprafata pielii (hemangioame în forma de capsuna). Cele care sunt mai profunde în piele sunt numite hemangioame cavernoase/ tuberoase. Unele sunt mixte, superficiale si tuberoase. Majoritatea copiilor cu hemangiom au doar un astfel de semn din nastere. Câtiva au mai mult de unul. Cazurile în care copiii au mai mult de doua hemangioame, atât pe piele cât si pe organele interne, sunt rare. Unii copii au tesut vascular suplimentar suficient de mult cât sa cauzeze o anemie sau probleme ale pielii. ”Petele de vin” nu sunt hemangioame.

Cine are asa ceva? Cel putin un copil din cincizeci are un hemangiom. Acestea tind sa se mosteneasca în familie. Fetele sunt mai predispuse sa aiba un hemangiom decât baietii. De asemenea, hemangioamele au o incidenta mai mare la copiii cu pielea mai alba. Copiii prematuri sunt mai predispusi sa dezvolte un hemangiom decât copiii nascuti la termen.

Care sunt simptomele?

Hemangioamele superficiale/ în forma de capsuna sunt de culoarea rosu aprins (sau roz), catifelate la atingere, foarte putin iesite în afara, moi si cu marginile bine definite. Initial, se prezinta ca niste punctulete înconjurate de un contur deschis la culoare. Sunt des întâlnite în zona capului, a pieptului sau a umerilor. Hemangioamele profunde cavernoase/ tuberoase de obicei sunt închise la culoare – rosu albastriu, iar marginile sunt greu de distins. Atunci când hemangiomul este suficient de profund, stratul de piele care îl îmbraca poate parea normal. Majoritatea sunt localizate în zona capului sau a gâtului. Multe dintre hemangioame se dezvolta rapid, dublându-si marimea, dupa care se aplatizeaza pentru putin timp, înainte de a involua sau a disparea complet. Atunci când culoarea pare stearsa, pala, sau mijlocul hemangiomului este de culoarea gri sau gri roziu, hemangiomul poate sa intre în faza de regresie ce poate fi de lunga durata.

Este contagios?

Nu.

Cât dureaza?

De obicei, hemangioamele superficiale nu sunt prezente la nastere. Majoritatea apar între 3 si 5 saptamâni mai târziu, si apoi au o evolutie rapida în primele 6 saptamâni. Pâna la un an, majoritatea vor fi atins un maxim al evolutiei. Multe dispar pâna la 2 sau 3 ani. Un numar mare din ele dispar pâna la vârsta scolara. O buna parte dispar pâna la pubertate fara sa lase vreo urma. E mai probabil ca hemangioamele cavernoase/ tuberoase sa fie prezente la nastere. Ele nu se dezvolta sau dispar la fel de repede. Cu toate acestea, mai mult de 90% dispar pâna la pubertate. În general, marimea hemangiomului precum si localizarea pe corp nu sunt foarte relevante pentru cât de mult din suprafata lui va disparea, cu toate ca hemangioamele localizate pe buza sunt mai putin probabile sa dispara definitiv.

Cum este diagnosticat?

În general, hemangioamele sunt diagnosticate în urma unui examen medical. Uneori, pentru o evaluare corecta este nevoie de analize de sânge, echografii, teste Doppler sau angio-RMN-uri.

Cum este tratat?

Marea majoritate a hemangioamelor dispar singure (spre deosebire de „petele de vin”). Atunci când se solicita tratament (de exemplu situatiile în care hemangiomul afecteaza vederea sau desfasurarea corecta a unor functii, cum ar fi hranirea), sunt mai multe optiuni disponibile. Atât tratamentul medicamentos cât si terapia cu laser au fost folosite cu succes.

Cum poate fi prevenit?

Nu se cunoaste nici o metoda care sa previna aparitia unor astfel de semne din nastere.